Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Metropolimalli tulollaan?

Metropolihallintoa ja alueen kuntaliitoksia selvittävä työryhmä antoi perjantaina väliraporttinsa. Siinä esitellään kolme vaihtoehtoista mallia, joista vahva metropolihallinto vaikuttaa parhaalta ja toteuttamiskelpoisimmalta.

Pääkaupunkiseutu on yhtenäinen työssäkäynti-, asumis-, harrastus- ja asiointialue, yli miljoonan asukkaan keskittymä. Kuluneen sanonnan mukaan metropoli on koko kansantalouden veturi. Varsinaiseen metropolialueeseen lasketaan kuuluvan 14 kuntaa. Kunnat kilpailevat toisiaan vastaan osin epäterveillä tavoilla, minkä johdosta yhdyskuntarakenne on hajautunut, liikenne lisääntynyt rajusti ja segregaation vaara on suuri. Huono-osaisuus on kasautumassa itäiseen Helsinkiin ja Vantaalle.

Kuntien välistä yhteistyötä harjoitetaan erilaisissa kuntayhtymissä kuten HSY, HSL ja HUS, joita hallintoslangissa kutsutaan himmeleiksi. Himmelit toimivat erilaisilla aluejaoilla ja eri hallintomalleilla. Seudun kokonaisuudesta ja sen kehittämisestä ei ole vastuussa mikään taho. Tämä ei ole kansantalouden etu.

Etenkin kokoomuslaiset tuppaavat vastustamaan metropolihallintoa sillä, ettei uutta hallinnon tasoa tarvita ja että sellainen lisää byrokratiaa. Tämä on höpö-puhetta, koska tällä hetkellä tuo toinen hallinnon taso on jo olemassa, edellä kuvatun kaltaisena sillisalaattimallina!

Vahva metropolihallinto ratkaisisi seudun päätöksentekoa vaivaavat ongelmat: kuntarajojen yli ulottuvat alueellisen tason asiat ratkaistaisiin metropolihallinnossa ja lähipalvelut ja -demokratia jäisivät kunnissa hoidettaviksi. Kaksitasoinen malli on metropolialueella harvinaisen luonteva, koska seututason ratkaisut vaativat toisenlaista, laajempaa näkökulmaa kuin paikalliset asiat.

Selvityshenkilöiden esityksessä hyvää on myös se, että metropolivaltuusto valittaisiin suorilla vaaleilla. Seutuhallinto päättäisi maankäyttöön, asumiseen, liikenteeseen, kilpailukykyyn, maahanmuuttoon ja segregaation ehkäisyyn liittyvistä kysymyksistä. Tulevassa metropolilaissa voitaisiin metropolin vastuulle siirtää myös joitakin valtion tehtäviä, esimerkiksi ELY-keskuksesta.

Selvityshenkilöiden hahmottelemat kaksi muuta vaihtoehtoista mallia perustuvat molemmat pitkälti kuntaliitoksiin: toisessa syntyisi viisi suurehkoa ja toisessa kaksi suurta kaupunkia. Tällaiset mallit eivät poistaisi kuntien välistä kilpailua, päin vastoin "rautaa rajalle" -politiikka saattaisi vahvistua nykyisestään. Se merkitsisi yhdyskuntarakenteen hajautumista ja lisääntyvää segregaatiota. Lisäksi mallit näyttävät epärealistisilta, koska kunnilla ja kaupungeilla ei tunnu olevan suurempia yhdistymishaluja.

Kaikissa kolmessa mallissa on yksi yhteinen piirre: Kauniainen esitetään sulautettavaksi Espooseen. Tämä on paikallaan: maan sisäinen "veroparatiisi" joutaakin historian lehdille! ;)

Timo Juurikkala 13.1.2013
« edellinen | 1 | seuraava »

Kommentit

xFNAQoTVGS (21.3.2013 17:25:12)

"I don't think it's fair that when women have sex with lots of men they're sluts, but when I have sex with lots of women I'm dreaming. "Priceless! (Noi laseiuimnrkat dreamingin ympe4rilte4 pite4isi kylle4 ottaa pois: "Se on epe4reilua, ette4 jos nainen sekstaa kaikkien kanssa se on "huora", mutta jos mine4 miehene4 teen samaa, olen haaveilija.")Toi YleXin idea on kanssa hauska. Tulee jostain syyste4 Rosa Merile4inen mieleen. Tyyppi on innokas feministi, kunnes synnytte4e4 "suomalaisen miehen" eli pojan. Kun poika on viisvuotias, Rosa kirjoittaa pere4ti kirjan, jonka sanoma on, ette4 miehetkin ovat ihmisie4. Eikf6 tuossa olisi Hollyood-ainesta? Tiukka, feministi saa jonkun ihmeen kautta viisvuotiaan pojan taakakseen. Kasvutarina siis kertoisi, miten miesvihasta olisi ve4hitellen luovuttava ja tilalle tulisi ihmisyyden arvostaminen.


HFpfhEjkzZBGzKIVdet (25.3.2013 16:49:38)

www.lappilainen.fi. Pe4e4kirjoitus 3.4.2012."Nuoret miehet, kaeetst peiliinNuorten miesten ja toisinaan ve4he4n vanhempienkin on syyte4 katsoa peiliin. Eike4 seke4e4n riite4, mike4li mielesse4 ke4y edes he4ive4hdyksenomaisena ajatus me4e4 tapan sen, otan kive4e4rin ja ammun . Peiliin katsomisen lise4ksi pite4e4 ryhtye4 tekoihin: hoitaa oma pe4e4 kuntoon ja luopua kiusausta aiheuttavista ve4lineiste4, ovat ne sitten puukkoja tai puntareita.Nuorten miesten ja toisinaan ve4he4n vanhempienkin on syyte4 katsoa peiliin. Eike4 seke4e4n riite4, mike4li mielesse4 ke4y edes he4ive4hdyksenomaisena ajatus me4e4 tapan sen, otan kive4e4rin ja ammun . Peiliin katsomisen lise4ksi pite4e4 ryhtye4 tekoihin: hoitaa oma pe4e4 kuntoon ja luopua kiusausta aiheuttavista ve4lineiste4, ovat ne sitten puukkoja tai puntareita.Asia on pe4ive4nselve4: Toisia ihmisie4 ei tapeta. Heite4 ei edes vahingoiteta, vaikka toisen ihmisen ratkaisut eive4t miellytte4isi. Mite4 epe4selve4e4 te4sse4 voi olla?Jotain siine4 kuitenkin on, kun miehet murhaavat tyttf6yste4vie4e4n, nykyisie4 tai entisie4 puolisoitaan tai opiskelukavereitaan. Ei uusiseelantilaisministeri aivan ve4e4re4sse4 ollut, kun he4n ve4itti ette4 suomalaiset murhaavat toisiaan. He4n olisi vain voinut tarkentaa, ette4 suomalaiset miehet murhaavat.Jostain syyste4 oma kunnia menee osalla miehiste4 yli kaiken muun. Parisuhteen pe4e4ttyminen tai muut ihmissuhdeongelmat koetaan niin he4pee4llisiksi, ette4 koston ja kunnian vuoksi pite4e4 tappaa.Tappamisessa ei ole mite4e4n kunniallista. Kunniallisuutta siite4 ei lf6ytynyt edes sota-aikana, sanovat monet veteraanitkin, kaiken ne4hneet miehet. Suomalaisen miehen he4pee4murha (Lappilainen ei puhu kunniamurhista, niisse4 ei ole mite4e4n kunniallista) ei poikkea mitenke4e4n muslimin he4pee4murhasta. Molemmissa on kyse kieroutuneesta mine4kuvasta ja kuvitelmasta, ette4 he4pee4lte4 voi pelastua murhaamalla.Mite4 asialle voi tehde4? Kukaan muu ei ne4iden miesten puolesta tilannetta voi korjata, heide4n itsense4 pite4e4 tehde4 se: katsoa peiliin ja miettie4, onko suunta oikea. Jos tuntuu, ettei se ole, on ammattilaisen puheille hakeutuminen ihan ensimme4inen askel. Ennaltaehke4isyne4 voimme totuttaa toisemme siete4me4e4n pettymyksie4. Osa kasvatuksen ammattilaisistakin muistuttaa, ette4 vanhempien tehte4ve4ne4 on tuottaa lapselle pettymys pe4ive4sse4. Se kasvattaa."Satu Lapinlampi


6rKiye1TeY9 (3.7.2013 07:28:59)

Jos Henryste4 laulun teetf6le4 undhoa minua ja muita miesasiamiehie4.Hos Henryste4 laulun teet c'monJos Hneryste4 laulub teetAnna mulle kaikki arvosiite4 huolimatta, ette4 olet mies.Ja laula kuon vanha lintu, jota veri vete4e4 taivaaseen.Henry, osaa tieteenHenry, johtaa meide4t suureen kaaokseenMelkein te4htiotaivaasxeenAnna mulle se vyf6,jolla syde4m4eni lyf6, ja jonka te4htimerkit on rei'iksipilkotutSe4 oot se sama Henry,johon kyle4n miehet kusee, kun ne tahtoo aita nussiaJa joka laulu te4e4lle4Jyve4skyle4sse4on laul juuri sulle Henry L.Kukaan ei sua kaipaa, siis kuse se4hlf6aitaan.Sano, ette4 kaipaa Hoosianna.Ja me4 rakastuin sun puseroosviime keve4ttalvena,Je4tin sinne merkkini se tuoksu silloin viele4 raikkaana,Hoosdianna.Henry L.Anna mun paneskella, Sun suolias.SuolikalAkeittoSuolivihannesSuoliministreno(keitto tietenkin)suolikatharsis(e4le4 ota site4 liian v akavasti , henry mun tarkoitus on hyve4, pide4 kaasdunaamatilaite pe4e4si pe4e4lle4)Hyve4!Se4 oot herta!sULLAON MIELETf6n stondis!te4ste4 kuulee koo jyve4skyle4. nyt h3errante4hdenPUE NE PASKAHOUSUT YLLE JA LAULA MUN KANSA;j. karjaalainem:Doooooris.....Doooooooris. Se4 veit mun se4dmen. Her ya henry!Dooris dooris se4v veit mun syde4men! Viele4 kerran Laasanen: D00ris doorisse4 veit mun syde4men LALALALALLALLALACaM0On!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dooris Doris e4 veit,insen syde4emen hajoo!!!!!!!!!!!"-deeby


XAMdNCVRX (3.7.2013 09:04:51)

Please keep thrownig these posts up they help tons.


SFo8H2dU6 (12.10.2015 20:17:02)

Hey ecowarriors for peace!It was an honor to ride with you guys from Denver and hang out.I just acscseed your stuff online and it really blew my mind!wish I could be there in nyc for the gig but have a feelnig you will set up a base camp up here in Connecticut in the wood in betwen gigs. (showers, swimming, organic food, even beds and a kitchen if you need it.I finally understand the bike generator thing an it just blew my mind (I have a yard littered with exercise bikes I wanted to hook up but am too dense technically to figure out the mechanics.so you guys to me are angels. Plus you brought me together with the ukeleli lady lilly on her way to foragng and survival school like a good ecowarrior and who is the granddaughter of one of he network or the underground who knew my father. PEeCE ON ALL OF YOU FOR EVER! .CAN'T WAIT TO SHOW YOU THE WILDERNESS HERRE and try to hook you up with some gigs of possible nearby to raise some dough for travels and consciousness raising and equipmentand you can meet my wild and beautiful homeschooled kids (Raphael 14, who plays dick dale, white stripes and sings regina spektor in russian (she is in the village btw right now an i ill try to get her manager to let her know she should check you guys out).more later but call me. I left messages on your phone

« edellinen | 1 | seuraava »
Siirry sivun alkuun