Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Luonnonsuojelu, bisnes ja vaalit

Puhumme mielellämme siitä, että Suomi on puhtaan luonnon ja korkeatasoisen ympäristönsuojelun maa. Tämä on matkailuvaltti ja myös hyvä lähtökohta puhtaan teknologian viennille. Ja lisäksi suomalaiset ovat metsäkansaa: koskemattoman luonnon arvostus on kansalaisten keskuudessa korkealla.

Tarkemmassa syynissä emme kuitenkaan saa ihan niin puhtaita papereita. Luonnon monimuotoisuus on heikentynyt varsinkin eteläisessä Suomessa, rannikon joet ja merivedet ovat vain välttävässä kunnossa ja ilmastopäästömme per asukas ovat maailmanmitassa korkealla tasolla. Luonnon- ja ympäristönsuojelussa on runsaasti urakkaa.

Luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa keskeisellä sijalla ovat Etelä-Suomen metsät ja suot. Tämän takia on pantu pystyyn METSO-ohjelma ja valmisteltu pitkään soidensuojelun täydennysohjelmaa. Valitettavasti kokoomuslainen ympäristöministeri häröili soidensuojelun kanssa niin, että sen jatkosta ei ole mitään varmuutta. Ja METSOa on venytetty niin, että tavoitevuosi on siirtynyt melkein kuin Olkiluodon ydinvoimalan valmistuminen. Alun perin valmista piti tulla 2016, mutta nyt tähtäin on vuodessa 2025!

Vesiensuojelussakin edistyminen on ollut hidasta. Uudistettu maatalouden ympäristötukisysteemi on vähän - mutta vain vähän - parempi kuin aiempi. Merkittävää parannusta jokien ja rannikon merialueiden tilaan ei ole näillä konsteilla näköpiirissä. Ja kirsikkana kakun päällä vielä se, että hajajätevesisäätelylle annettiin lisäaikaa ja luotiin epävarmuutta koko lainsäädännön tulevaisuudesta.

Nyt ovat vaalit huulilla, mutta kovin luottavainen en uskalla olla. Gallupkuningas keskusta vannoo biotalouden nimiin, mutta kepu tuppaa keskittymään enemmän luonnonvarojen täysimääräiseen hyväksikäyttöön kuin suojelun ja käytön tasapainoon.

Huolestuttavia ovat puheet koskiensuojelulain purkamisesta ja Kollajan ja Vuotoksen jo haudattujen tekoallashankkeiden elättelystä. Eikä tässä vielä kaikki, monet flirttailevat edelleen ympäristöministeriön lakkauttamisella ja sulattamisella maa- ja metsätalousministeriöön. Luonnonystävä ei siis ole turvallisella mielellä. Luonnon puolestapuhujia tarvitaan tulevassa eduskunnassa - ja hallituksessa.

Vahva ja itsenäinen ympäristöhallinto on tärkeä tae sille, että luonnon ja ympäristön eduista pidetään valtakunnassa huolta. Kaikkea ei saa alistaa lyhytnäköisen talouden juoksupojaksi.

Vähänkään pitemmällä tähtäimellä katsottuna luonnon ja talouden edut eivät ole ristiriidassa. Kuten helsinkiläinen vihreä ehdokas, cleantech-ekspertti Kaisa Hernberg sanoo, ympäristön pelastaminen on maailman parasta bisnestä.

Joka puolella maapalloa on tarve voittaa pahenevat ympäristöongelmat. Ratkaisuilla, joilla suojellaan ja puhdistetaan vesiä, vähennetään ilmansaasteita ja suojellaan luontoa sekä ilmastoa, on runsaasti kysyntää. Korkean osaamisen maana Suomi voi olla edelläkävijä ja ratkaisujen löytäjä. Parhaat eväät tähän syntyvät siitä, että hoidamme oman pesämme kuntoon.

Timo Juurikkala 9.4.2015
Kommentit

Nina Michael (15.4.2015 10:23:26)

Hei!

Oletko Greenpeacen toiminasta? Minä olen siitä ja tykkään tästä! Olen myöskin kiinnostunut sinun toimintasta enemmän!

Teveisin,

Nina


W2JWHyWTNb5 (12.10.2015 20:03:44)

"isie4 ei ainakaan ne4in ise4npe4ive4n alla pidete4 syype4ine4 oinglmien."HS:n toimitus ei voi peitelle4 pettymyste4e4n. Niin kovasti toivottiin mahdollista syylliste4e4 ja mustamaalata isie4 oikein urakalla, kuten aina ise4npe4ive4ne4, mutta vaisuksi je4e4.


d6vAnP3R (23.3.2017 22:16:38)

Great info. I am to cheap to buy your book. but have experimented with the Africans to the point, I am thinking of writing my own. Not much info. on them. The web is saturated with mifosnormatiin.

Siirry sivun alkuun