Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Tarvitaanko maakuntahallintoa?

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen on esittänyt maakuntahallinnon vahvistamista. Tämä ei ole mikään yllätys, kuten ei myöskään kokoomuksen Paula Risikon ja ruotsalaisten Anna-Maja Henrikssonin nopea vastaisku. Demarien Maarit Feldt-Ranta lupaili MTV3:n uutisissa puolueensa kantaa vasta hallitusneuvotteluihin, mikä on hämmentävä linja viikkoa ennen vaaleja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen pitää siirtää kunnilta leveämmille hartioille eli käytännössä aluehallinnolle. Nykyisistä maakunnista ei pidä puhua, koska niitä on liikaa. Kymmenen plus miinus kaksi on sopiva määrä.

Soten siirtäminen pois kunnilta on iso muutos, joka hävittää noin puolet kuntien menoista ja velvollisuuksista. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat merkittävä osa hyvinvointiyhteiskuntaa, ja niiden poistaminen suoran demokraattisen päätöksenteon piiristä ei tule kyseeseen. Tarvitaan siis maakuntavaalit.

Jos tällaiset maakunnat pannaan pystyyn, niin niille on syytä antaa myös muita tehtäviä. Yksittäistä kuntaa laajemmalla alueella päätettäviä asioita olisivat ainakin joukkoliikenne, liikennesuunnittelu, maankäyttö, elinkeinopolitiikka, aluekehitys ja toisen asteen koulutus. Seututason asiat on hyvä päättää seudullisella tasolla, jotta kuntien välinen osaoptimointi ei haittaa järkevää kehitystä. Myös valtion aluehallinnosta voidaan siirtää tehtäviä vahvoille maakunnille.

Samalla törmätään myös verotukseen: rahoituksen ja päätösvallan on oltava samoissa käsissä. Maakuntien verotusoikeutta pelätään esimerkiksi Risikon ja Henrikssonin taholta, koska simppelin logiikan mukaan verotus kiristyy kun verottajat lisääntyvät. Tämä on kuitenkin mahdollista estää, siirtyyhän maakunnille tehtäviä sekä kunnilta että valtiolta. Kokonaisveroaste ei saa nousta sen johdosta, että tehtäviä siirtyy yhdeltä taholta toiselle.

Kunnallisveroprosenttien on alennuttava merkittävästi, koska suuri osa tehtävistä siirtyy muualle. Samalla voidaan poistaa yksi iso yhdenvertaisuusongelma: tällä hetkellä suurimman ja pienimmän kuntaveroprosentin ero on yli kuusi prosenttiyksikköä! Siis 6,25!!

Ainakin Paula Risikko oli heti kuumissaan siitä, että mitä hommaa kunnille enää jää. Asukkaita lähellä päätettäviä asioita ovat ainakin varhaiskasvatus ja peruskoulu, asemakaavoitus, vapaa-ajan palvelut, puistot. Eikä kuntia sinänsä tarvitse sääliä, ei kunta tunne ahdistusta J, ja kyllä niille paikkansa jää lähidemokratian toteuttajina.

Useimmissa Euroopan maissa on maakuntahallinto, koska asioita on hyvä päättää oikealla tasolla: laajat asiat valtion tasolla, seututason asiat alueellisella tasolla ja lähipalvelut paikallistasolla. Lopetteleva hallitus yritti saada aikaan mahtavia jättikuntia. Jos se olisi onnistunut, olisi tarvittu kaupungin- ja kunnanosademokratiaa.

Kolmiportainen hallinto sopii demokraattiseen hyvinvointivaltioon.

 


Timo Juurikkala 13.4.2015
Kommentit

MiLNHUkNql (12.10.2015 20:02:01)

Suzanne, I don't know of any particular reoeurcss, but here's what I consider, in this order:1. Will it be legible? For example, Bigmouth isn't good at small sizes. It's too thin and the letters are too quirky for easily reading lots of copy. But just a few large words would look good.2. Is it an appropriate style? If I'm designing a formal/traditional layout, I wouldn't use a quirky hand-drawn script. If I'm making something that needs to feel light and airy, I wouldn't use a really heavy, bold typeface. I'm always thinking about what I'm trying to communicate and keeping that goal in mind.3. Does it look good with the rest of the stuff on the page? Choose something that has shapes and lines that visually complement the other design elements.Hope that helps!


3sd9OrSxjCb (12.10.2015 20:36:26)

Avec ou sans proxy, il me dit access deeind T.T Sinon j'aime bien cet acteur :p J'ai vu tous les Ye Wen (Ip man... C'est vraiment bizarre comme nom anglais).En tout cas il est pas mal cet acteur, encore plus torse nu (hoho)!


0DEkBlpNNeG0 (29.4.2016 16:48:49)

19 101d1-01cen-o spune: am gasit asta Video Adapter ATI Radeon X300 (RV370) (Asus EAX300) 3D Accelerator ATI Radeon X300 (RV370 -24V-a ajutat acest raspuns?

Siirry sivun alkuun