Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sallittua hauskuutta

Monipuolinen ja rikas ravintolaelämä on elävän kaupunkikulttuurin välttämätön edellytys. Sillä on suuri merkitys niin asukkaille kuin matkailullekin: ruuan ja juoman parista etsitään elämyksiä, seuraa ja nautintoja.

Suomalainen alkoholipolitiikka ei kuitenkaan millään lailla tue ravintoloiden menestymistä - päin vastoin. Viimeisten 20 vuoden aikana ravintolassa nautitun alkoholin osuus on pudonnut merkittävästi, se on enää noin 10 prosenttia kulutuksesta. Tämä näkyy myös ravintoloiden kannattavuudessa.

Ravintola on kuitenkin kaikkein paras paikka alkoholin nauttimiseen: siellä on sosiaalinen ja virallinen kontrolli ja lisäksi korkea hinta rajoittaa ylenmääräistä juomista. Soittoruokalat ovat myös merkittäviä elävän musiikin esittämispaikkoja.

Ravintolakulttuurin nousua uuteen kukoistukseen pitää tukea alentamalla anniskellun alkoholin ALV samalle tasolle ruuan kanssa eli 14 prosenttiin. Alennus lisäisi juomien ohella myös ruuan menekkiä, siirtäisi juomista kodeista ravintoloihin ja parantaisi näin alan työllisyyttä sekä lisäisi verotuloja. Haittoja on vaikea nähdä - ei ole todennäköistä, että tämä lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta.

Toisekseen on syytä helpottaa terassi- ja aukiolosäädöksiä. Tarvitsemme elävää kaupunkikulttuuria, ja vähemmälläkin säätelyllä pärjätään kyllä. Kesäterassit ja yökerhot ovat tärkeä osa kaupunkielämää!

Lisäksi naurettavuuksiin ulottuvaa anniskelusääntelyä pitää höllentää. Nykyisin useamman ravintolan yhteiset anniskelutilat on kielletty, hotellin aulabaarin anniskelutilassa ei saa olla hotdog-kauppiasta eikä festarien olutkarsinassa sallita ulkopuolista katuruuan myyjää. Tuplaviskin myynti on kielletty.

Sarvikuono-tyyppisen, yliholhoavan alkoholisääntelyn aika ohi. Vapaamielisempi suhtautuminen alkoholiin liittyviin sääntöihin normalisoisi suomalaisten traumaattista alkoholisuhdetta.


Timo Juurikkala 14.4.2015
Kommentit

WDkcQp8O (12.10.2015 20:09:04)

Ompa kiva mekko! Itse aina ihmettelen, miten muut tekeve4t H&M:lte4 niite4 kanuiita lf6ytf6je4. Itselle kun silme4e4n osuvat aina ne ketjun maineen veroiset akrylit ja kieroon ommellut pukimet. Pite4isi olla tarkkasilme4isempi! Tf6rme4sin muuten vasta blogiisi ja ensine4keme4lte4 pide4n siite4 kovasti. :)


qeVItH26 (29.4.2016 17:52:40)

I have had problems with my foot for 3 years…So bad it affected my Knee also… to the point where it swelled and was hard to bend and even walk…2 weeks ago I ordered 2 pairs of sandals, a pair to wear outside and a pair to wear inside..I have to admit that I am pain free after 3 years of pain…These shoe are a miracle..With all the styles they carry, I won’t be buying anything but Or0taheel&#823h;Thank you for giving me my life back…..Dorothea Crowley…


mQmdAIHI3 (29.4.2016 19:19:40)

I rather like the idea. Alternate history fic gives the viewer context without having to learn an entire new stereotype. It’s like imagination shorthand. Plus, the entertainment derived from putting a new spin on an established norm is unmatchable otherwise! Also, since most of the world is fleshed out and the action will all revolve around the Empire, it shln8du&#o217;t make as big of a difference whether the neighbors are semi-Russian or Atlantean; they’d be normal in that continuity and as such unremarkable to the other characters.

Siirry sivun alkuun